Betaalt u nog te veel? Doe de postcodecheck!

30 maart 2011, door Frank Wiegmans

Partijen rond aanleg glasvezelnetwerken slaan handen ineen

Rijssen, 29 maart 2011- De vraag naar breedband groeit. Nederland staat qua uitrol van glasvezel aan het begin van een enorme operatie: alle huishoudens aansluiten op het glasvezelnetwerk. Jaarlijks worden er inmiddels ongeveer 200.000 woningen aangesloten op Fiber to the Home. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien, de maximale aanlegcapaciteit kan naar zo’n 500.000 per jaar. Maar hoe ga je de aanleg optimaliseren, is versnellen mogelijk, welke vernieuwende bouwmethodes zijn beschikbaar, hoe kunnen bepaalde knelpunten in de huidige logistieke keten worden weggenomen? Dat zijn vragen voor GIPPa, het Gemeenschappelijk Innovatieplatform Passieve Infrastructuur, dat vorige week van start ging.


“De ambitie ligt hoog. Fiber to the Home is een enorme driver voor de economie, maar vervult ook een belangrijke maatschappelijke en sociale rol. Reggefiber leidt deze transformatie  door grootschalig glasvezel uit te rollen  in Nederland. Daarom hebben wij het initiatief genomen tot dit glasvezel innovatieplatform. Met als doel om samen met de betrokken partijen de logistiek te optimaliseren, vernieuwende bouwmethodes te ontwikkelen en te implementeren en innovaties sneller tot stand te brengen, ”, aldus Peter Kamphuis van Reggefiber, marktleider  in het exploiteren van glasvezelnetwerken in Nederland. “Veel internationale partijen kijken inmiddels hoe wij het doen en zien ons als een voorbeeld.”

 

Reggefiber gaf Novay vorig jaar als onpartijdig instituut de opdracht een innovatieplatform op te zetten waarmee de partijen die bij de aanleg van glasvezelnetwerken een rol spelen, sneller innovaties kunnen bewerkstelligen. Het is een blauwdruk voor samenwerking, die tot nog toe in de praktijk vaak versnipperd plaatsvindt.

 

Een twaalftal grote aannemers, kennispartijen en leveranciers van glasvezelnetwerken neemt deel in het innovatieplatform. In werkgroepen kijken ze bijvoorbeeld hoe je hoogbouw het best kan verglazen of hoe de voorspelbaarheid van de oplevering verbeterd kan worden. Toekomstige oplossingen worden de komende tijd in pilots en proeven getest.

 

De samenwerking in deze omvang is uniek te noemen. De gezamenlijke ambitie om Nederland snel te verglazen is daarvoor de belangrijkste drijfveer.

Kijk voor meer informatie over GIPPA op www.novay.nl; zoekterm GIPPA.


Meer nieuws...

Mijlpaal voor E-Fiber

Naast KPNNetwerkNL en Delta Fiber Networks maakt ook netwerkbeheerder E-Fiber behoorlijke stappen met de uitrol van haar glasvezelnetwerk. Het bedrijf heeft ondertussen de mijpaal van honderdduizen…

Aanleg glasvezelnetwerk in Tiel is gestart

Op 7 september is de aanleg van het glasvezelnetwerk in de bebouwde kom van Tiel symbolisch gestart met de onthulling van een informatiebord aan de Reuchlinlaan in Passewaaij.
Toekomstbestendig in…

Maastricht aan de glasvezel

De gemeente Maastricht heeft afgesproken met KPNNetwerkNL dat ze aangesloten wordt op het glasvezel netwerk van deze netwerkbeheerder.
In totaal gaat het om zo’n 60.000 aansluitingen. Het aansluit…

Etten-Leur toch aan de glasvezel?

Nadat E-Fiber in maart afhaakte als netwerkleverancier die een glasvezel netwerk aan wilde leggen in Etten-Leur pakt KPN nu de handschoen op.
E-Fiber had het plan om de gehele gemeente Etten-Leur …

Volg ons op social media