Veel gestelde vragen

Uitleg bij de aspecten in de vergelijking

Legenda bij de vergelijking

In onze vergelijking proberen wij zo duidelijk en compleet mogelijke informatie te geven over de verschillende aspecten. Hierbij maken wij gebruik van verschillende termen en aspecten. Onderstaand een soort legenda voor de vergelijking met uitleg van de verschillende aspecten.

Algemeen

Hieronder vallen aspecten die van toepassing zijn op de levering van de diensten vanuit de provider, niet op de diensten, zoals internet of interactieve tv zelf.

• Abonnementsprijs:De prijs die je voor het gekozen pakket per maand (of jaar) betaalt. Dit bedrag is exclusief eventuele aktiekortingen. Deze staan altijd apart vermeld, of de maandprijs is doorgehaald.
  • Levertijd:De tijd die de provider gemiddeld nodig heeft om het pakket te kunnen leveren en te activeren.
  • Ingangsdatum:De datum waarop het abonnement in gaat. Vaak kun je hier zelf een datum in de, nabije, toekomst voor kiezen.
  • Contractsduur:De duur waarvoor het contract geldt. Meestal is dit een jaar, maar ook periodes van meerdere jaren of zelfs 1 maand zijn mogelijk. Na deze periode ben je vrij om op te zeggen.
  • Opzegtermijn:De tijd die een abonnement minimaal nog doorloopt nadat je op zegt.
  • Overstapservice:Dit is een service van de provider waarbij ze helpen om je oude contract op te zeggen en de overstap naar hun zo soepel mogelijk te maken.
  • Monteur installatie:Installatie van het pakket door een monteur van de provider. Soms zit standaard bij een bestelling soms kun je het er bij bestellen.
  • Doe Het Zelf Installatie:Het zelf moeten/mogen installeren van het internetpakket. Heb je tijdens de installatie vragen, dan helpt de servicedesk je telefonisch.
  • Installatie Garantie:Kom je er met de Doe-Het-Zelf installatie ook met de servicedeskmedewerker niet uit? Dan krijg je bij sommige providers alsnog een monteur thuis die de installatie voor je gaat regelen.

Internet

Snelheid down/up

De snelheid waarmee je informatie/data van het internet af kan halen naar je computer, tablet of smartphone (downloaden) en kan versturen naar het internet (uploaden). Let er op dat dit dit maximale snelheden betreft en dat deze in de praktijk bijna altijd lager uit zullen vallen. Zeker bij DSL internet.

Modem/Router

Hoewel een modem vaak al een routerfunctie bevat hebben beide apparaten verschillende taken en kan je hiervoor ook aparte apparaten hebben en inzetten in je (thuis)netwerk.

Wat is een Modem?

Een modem is het apparaat dat zorgt dat het internet in huis werkt. Een modem vertaalt het binnenkomende (internet) signaal naar een signaal dat geschikt is voor de bestelde diensten (Internet, TV en telefonie).

Wat doet een Router?

Een router is een apparaat dat er voor zorgt dat er meerdere apparaten tegelijkertijd aangesloten kunnen worden op het internet. Meestal zit dit verwerkt in een modem maar het kan zijn dat het losse apparaten zijn.

Wat is een Modem inclusief wifi?

Het modem is het apparaat dat een provider aansluit, op de internetaansluiting in huis, waarmee alle internet, tv en bellen diensten in huis worden geregeld. Een modem met wifi heeft een ingebouwde draadloze routerfunctie waardoor er een (thuis) wifi-netwerk op gezet kan worden en iedereen draadloos kan internetten.

Wifi

Wifi (Wi-Fi) is het gebruik kunnen maken van het internet via een draadloos netwerk/ draadloze verbinding. De naam Wi-Fi komt van oorsprong van Wireless Fidelity (afgeleid van Hi-Fi uit de audiowereld), een term die tegenwoordig niet meer wordt gebruikt en zelfs foutief is.

Betere wifi

Is het wifi-netwerk van de modem niet sterk genoeg dan kun je bij sommige providers extra wifi-punten of wifi-versterkers kopen. Hiermee creëer je dan een sterker, nieuw netwerk of breid je het bestaande netwerk uit, waardoor je beter bereik hebt.

Wat is MESH-Wifi?

Met de nieuwe Mesh techniek waar wifi-antennes gebruik van kunnen maken, zijn alle verschillende wifi-antennes in een netwerk met elkaar verbonden. Hierdoor kan je naadloos switchen/ geswitcht worden tussen de verschillende antennes waardoor je altijd gebruik maakt van de beste draadloze verbinding die je op dat moment en op die bepaalde plaats kan hebben.

Wat is Superwifi of Smartwifi?

Super wifi of Smartwifi is de term die providers als KPN en Ziggo geven aan een set wifi-antennes die de beschikking hebben over de mesh-technologie.

Mesh-wifi systemen of antennes hoef je overigens niet perse bij de provider zelf te bestellen er zijn genoeg andere wifi antennes die je zelf aan kunt schaffen. Installeren kan in veel gevallen vrij eenvoudig met behulp van bijvoorbeeld een app op je telefoon.

Wifi hotspots

Dit zijn plekken door heel Nederland waar je, via wifi, gratis gebruik kan maken van het internetnetwerk van je provider. Dit wordt geregeld via de modems van de verschillende klanten van de provider en soms door wifi-antennes in stadscentra.

E-mail

E-mail is digitale post, ook wel elektronische post genoemd. Met e-mail worden én het systeem van digitaal post versturen én het digitale postbericht zelf bedoeld. Een e-mail box pf mailbox is een digitale versie van je brievenbus of postbus.

Onderstaand een aantal termen die in verband met e-mail veel worden genoemd:

• Mailboxgrootte: Het aantal MB’s dat u ter beschikking heeft om e-mail te bewaren.
  • Aliassen: Een allias is een extra naam voor één e-mailaccount. Dus een tweede naam voor hetzelfde e-mailadres. Verzonden e-mail naar de twee verschillende aliassen komt in dezelfde inbox.
  • Webmail Imap:IMAPis een protocol voor het synchroniseren van e-mail. Bij synchronisatie via hetIMAPprotocol blijft de e-mail op de mailserver staan en kunt u dezelfde e-mail vanaf meerdere werkplekken lezen.
  • Webmail Pop3: POP3 is een protocol voor het synchroniseren van e-mail. Bij synchronisatie via POP3 wordt die e-mail van de server gehaald en op de computer opgeslagen.

Spamfilter

Een spamfilter is software dat spam (ongewenste e-mail) en computervirussen probeert te herkennen en te verwijderen uit e-mail.

Virusfilter

Een virusfilter blokkeert virussen in e-mail al op de mailserver van de desbetreffende provider.

Internetbeveiliging

Internet beveiliging is software die je computers, en andere apparaten, die verbonden zijn met het internet beveiligt tegen virussen, spam, phishing, spyware, pop-ups etc.

Sommige providers hebben hiervoor hun eigen software andere maken gebruik van bijvoorbeeld F-Secure.

Internetfilter

Met een internetfilter of een familiefilter wordt een uitbreiding op de internetbeveiliging bedoeld waarmee het, voor ouders, mogelijk wordt om te bepalen welke content er, door de kinderen, wel en niet bekeken kan worden via het internet.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een adres dat aan ieder apparaat dat gebruik maakt van het internet gegeven wordt. IP staat voor Internet Protocol. Via dit IP-adres is het mogelijk voor apparaten om elkaar via het internet te vinden en te kunnen communiceren met elkaar. Je kunt een IP-adres een beetje vergelijken met een telefoonnummer of je postcode en huisnummer.

Ieder internetmodem van je internetprovider krijgt vanuit je provider een IP-adres.

Dit kunnen zijn:

• Dynamisch IP-adres: Een dynamisch IP-adres wordt gegeven als er communicatie is met een server wordt gestart. Het kan dus zijn dat dit per sessie, of per keer dat je modem gereset wordt, verschilt.
  • Vast IP-adres: Bij een vast ip-adres wordt een bepaald adres altijd vast gekoppeld aan een bepaald apparaat/netwerk. Dit kan, veelal vooral voor bedrijven, noodzaak zijn in verband met camerasystemen of de bereikbaarheid van servers.

Televisie

TV-Decoder

Een TV-decoder is een apparaat dat het binnenkomende signaal omzet naar een signaal dat je tv begrijpt zodat jij beeld en geluid hebt op je scherm. Er zijn verschillende manieren waarop het tv-signaal bij je binnen kan komen. Iedere manier vergt weer eenander soort decoder:

• Interactieve TV decoder: SD decoder, HD decoder of 4K decoder.
  • DVB-C decoder: TV decoder voor digitale kabel tv.
  • DVB-T decoder: TV decoder voor digitale tv signalen via de lucht.

Digitaal/ kabel/ DVB-C tv

Waar vroeger de tv signalen via de kabel analoog werden verstuurd, gebeurt dit nu digitaal. Dit houdt in dat het signaal een hogere beeldkwaliteit heeft. Standaard is dit SD, maar ook veel zenders worden doorgegeven in HD-kwaliteit.

Om dit signaal te kunnen ontvangen heb je wel geschikte apparatuur nodig:

• TV met ingebouwde DVB-C decoder: Deze televisies hebben een ingebouwde decoder/ CI+ module waardoor de digitale zenders via de kabel te bekijken zijn.
  • CI+ module: een module, veelal ingebouwd in je tv, waarin een smartcard van de provider gestopt kan worden. Deze smartcard is af en toe nodig om bv zenders/pakketten als FOX Sports te kunnen ontcijferen.
  • DVB-C tuner: Inhet geval je tv geen ingebouwde DVB-C decoder heeft kun je hier een apart apparaat voor aanschaffen.
  • DVB-T decoder: Een decoder die een tv-signaal dat door de lucht verzonden wordt omzet naar een voor je tv begrijpelijk signaal.

Interactieve TV

Interactieve tv is digitale tv via het internetsignaal, waardoor het mogelijk is om te communiceren tussen de provider en de consument. Hierdoor is het mogelijk om het aanbod beter af te stemmen op jou als consument. Denk bijvoorbeeld aan een online videotheek, maar ook aan:

• Opnemen in de cloud: Met opnemen in de cloud kun je programma's opnemen, waarbij deze opnames opgeslagen worden op een server van de provider (de cloud), dus niet op een specifieke decoder. Deze opnames kun je dan op al je decoders, en af en toe via internet, smartphone en tablet, weer terugkijken.
  • Uitzending Gemist/ Programma Gemist: Hiermee is het mogelijk om programma's van een aantal dagen terug, meestal 7 of 10, te bekijken.
  • Live TV Pauzeren: Met live pauzeren zet je een programma op tv even stil zodat je niks mist als je tussendoor even iets anders moet doen.
  • TV-Apps: Apps/ toepassingen van bijvoorbeeld Netflix of Amazon te bekijken via je tv.
  • Internetten via je tv: Apps downloaden op je tv of zelfs eenvoudige spelletjes spelen via je smart tv.

TV Zenders

• Zenders Standaard: Het aantal zenders dat is inbegrepen bij het pakket.
  • HD zenders:Het aantal zenders in HD-kwaliteit dat is inbegrepen bij het pakket.
  • 4K zenders:Het aantal zenders in 4K-kwaliteit dat is inbegrepen bij het pakket.
  • (Extra) Zenderpakketten: Tv zenders worden vaak per zenderpakket aangeboden, zitten ze er niet standaard bij dan zijn ze vaak (extra) bij te bestellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ziggo Sport Totaal, Fox Sports Compleet en Film 1.

TV apps

Tv apps zijn toepassingen van andere bedrijven die je via je tv-decoder kan bekijken. Superhandig! Hier heb je dan wel een account/abonnement bij de andere partij voor nodig.

Denk hierbij aan diensten als:

• Netflix
  • Amazon Prime
  • Disney+
  • Videoland

Deze apps kunnen dan via het tv-menu en soms ook via de tv-gids bekeken worden.