Kennisbank

Veel gestelde vragen

Algemene informatie over glasvezel

Wat bedoelen we met Glasvezel internet?

Met een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding ’tot aan de woning’. In het Engels wordt dit ook wel Fiber to the Home genoemd. De afkorting daarvan (FTTH) wordt daarom ook geregeld gebruikt als het over glasvezel internet gaat.

Bij andere technieken zoals kabelinternet ofADSLbestaat een gedeelte van het netwerk al wel uit glasvezel, maar het laatste deel van het netwerk (van wijkcentrale of straatkast tot aan de woning) is nog twisted-pair koper kabel (het oude PTT telefoonnetwerk) of coaxkabel.

BijFTTHis ook dit laatste stuk naar de woning een glasvezelkabel, waardoor in theorie een verbinding met onbeperkte snelheid mogelijk is (in tegenstelling dus tot kabelinternet ofADSL).

De belangrijkste eigenschappen van een glasvezelverbinding zijn dan ook de grote bandbreedte en de grote afstand waarover deze snelheid gerealiseerd kan worden. Er zijn al glasvezelverbindingen mogelijk tot wel 10 Gbit/s (10.000 Mbit/s), over een afstand van vele kilometers. Nu worden er nog geen pakketten met deze snelheden aangeboden maar er zijn wel glasvezel internet pakketten met 1GBps (1000Mbps) up- en download.

Bij Coax en DSL is dat behoorlijk minder. Zo ligt de uploadlimiet van Coax momenteel wel boven de 200 Mbps maar zijn hier zulke grote investeringen voor nodig dat dit commercieel niet haalbaar is en de aangeboden uploadsnelheid bij de kabelaars zo'n 50Mbps is.

Hoe werkt glasvezel internet

In tegenstelling tot internet via DSL- en Coaxkabels wordt er bij glasvezel geen gebruik gemaakt van signalen via elektrische pulsen maar worden deze signalen verstuurd via licht pulsen. Deze pulsen werken als een soort morsecode.

De kabel waar deze pulsen van laserlicht doorheen gestraald worden zijn gemaakt van glas. Deze glasvezelkabeltjes zijn haarfijne kabeltjes van glas waar een coating omheen geperst zit. Dit omhulsel werkt als een soort spiegel waardoor het licht niet kan ontsnappen uit de glasvezel en er geen dataverlies is.

Door het gebruik van laserlicht in combinatie met glasvezel is het mogelijk om data te versturen met een snelheid die gaat richting de snelheid van het licht.

De data wordt bij glasvezelinternet dus omgezet in lichtpulsen. Op het moment dat het licht bij de ontvanger is aangekomen worden de pulsen ontcijferd en weer omgezet in data.

Wat zijn de voordelen van glasvezel

Bij glasvezelinternet wordt gebruik gemaakt van glasvezelkabel in combinatie met laserlicht i plaats van koperkabel in combinatie met elektrische pulsen dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Onbeperkte capaciteit
  • Internet met snelheid van het licht
  • Betrouwbaar, niet gevoelig voor corrosie en blikseminslagen
  • Volledig ongevoelig voor storing van buiten af zoals radiofrequente elektromagnetische velden
  • Niet af te luisteren met elektromagnetische middelen
  • Up- en Downloadsnelheid gelijk
  • Lagere netwerk vertraging dan die bij ADSL en COAX

Hoe ziet glasvezel er in mijn huis?

De enige plek waar je glasvezel in huis ziet is bij de plek waar de glasvezelkabel het huis binnen komt. Meestal is dit de meterkast.

Op deze plek wordt dan een FTU (Fiber Terminal Unit) opgehangen. In de meeste gevallen wordt er op deze FTU weer een modem van de provider aangesloten waarmee de internet-, tv- en telefoniesignalen binnenshuis worden aangestuurd.

De Glasvezel FTU (het glasvezel
De Glasvezel FTU (het glasvezel "kastje") in huis.

Wat is een Glasvezelprovider?

Een glasvezelprovider of aanbieder is een partij die internet, tv en telefonie diensten levert over een glasvezel internet netwerk.

Bekende namen zijn natuurlijk KPN, T-Mobile en XS4ALL maar er zijn ook nieuwere of kleinere partijen zoals Caiway, Solcon en Tweak.

De verschillende glasvezel internet providers leveren over meerdere glasvezel netwerken in heel Nederland hun diensten, waarbij niet op elk netwerk weer dezelfde aanbieders en diensten te verkrijgen zijn.

Wat is een glasvezel operator?

Een glasvezel operator is een bedrijf dat glasvezel internet netwerken aanlegt, of laat aanleggen, en deze beheert. Het gaat hierbij dan om alle hardware zoals de kabels, maar ook de apparatuur in de wijkkasten. De glasvezel operator of netwerkbeheerder onderhoud ook het netwerk.

Wat is het verschil tussen een glasvezel operator en een glasvezel provider?

Een glasvezel operator legt alleen glasvezelnetwerken aan en beheert deze. Zij zorgen er met hun kabels en apparatuur voor dat er internet diensten geleverd kunnen worden over het netwerk. Zij leveren deze diensten niet zelf.

Een Glasvezel Internet Service Provider (ISP) is daarentegen juist alleen een aanbieder van de internet, tv en telefonie diensten. Hiervoor huren zij de verbindingen en het gebruik van de apparatuur van de netwerkbeheerder. Deze aanbieders leveren voor in huis het internetmodem waarop het netwerk voor in huis (internet, tv , bellen kabels) en de wifi wordt aangesloten en geregeld.

In sommige gevallen wil een provider andere diensten aanbieden dan met de apparatuur van de netwerkbeheerder mogelijk is. In dit geval plaatsen zij dan eigen apparatuur in de wijkkasten van de netwerkbeheerder. Zo hebben T-Mobile (met Glasoperator) en Tweak (met Cambrium) in sommige steden apparatuur staan in de kasten van KPNNetwerkNL. Zij fungeren daar dan dus ook als hun eigen Operator.

Waarom levert een glasvezelprovider ergens wel of niet?

De meeste glasvezelnetwerken zijn meestal open netwerken. Deze netwerken worden aangelegd en onderhouden door de glasvezeloperators. Per gebied verschillen hierbij tevens de omstandigheden van aanleggen en daarmee de kosten van aanleggen.

De providers maken afspraken / hebben contracten met de glasvezel operators. Met deze contracten wordt bepaald in welke gemeenten, woonplaatsen, wijken of straten ze glasvezel abonnementen aanbieden.

Hoe lang duurt het voordat ik kan genieten van de voordelen van glasvezel?

Het verschilt per situatie hoe lang het kan duren voordat je gebruik kunt maken van de glasvezel internet diensten:

De woning is van glasvezel voorzien:

Je kunt meteen een glasvezelabonnement afsluiten bij een provider* naar keuze. Met de aanbieder spreekt u af wanneer zij langskomen om het abonnement te activeren. Dit kan vaak al binnen een maand gerealiseerd worden.

Er is vraagbundeling in jouw woonplaats:

Tijdens de vraagbundeling is een Netwerkbeheerder/aannemer aan het inventariseren of ten minste 30% van de inwoners in een gemeente of woonplaats enthousiast is voor aanleg van glasvezel. Als de vraagbundeling succesvol is gebleken neemt het vaak nog een jaar in beslag voordat er ook daadwerkelijk glasvezel in de woonplaats ligt.

Er is nog geen glasvezelnetwerk in uw gemeente of woonplaats:

Helaas, voorlopig kun je nog geen gebruik maken van het razendsnelle glasvezelnetwerk. Als je toch graag glasvezel wilt, dan kun je altijd een bewonersinitiatief starten zodat een netwerkbeheerder ook in jouw woonplaats een vraagbundeling zal starten. Je kunt zich ook inschrijven voor onze ‘glasvezel alert’. Zodra er glasvezel op jouw postcode is of beschikbaar komt ontvangt je automatisch van ons een e-mail.

Ik wil wel graag dat mijn woning wordt aangesloten op glasvezel, maar me nog niet aanmelden bij een provider. Kan dit?

Dit verschilt heel erg per Netwerk(beheerder) en of je in de kern van een stad/dorp of in het buitengebied woont.

Vroeger was het normaal om ook in de kernen van steden en dorpen pas glasvezel an te leggen als een bepaald percentage van de woningen ook daadwerkelijk, middels een vraagbundelingstraject, had aangegeven dat ze glasvezeldiensten wilden afnemen.

Veel kernen worden nu echter standaard, en dus zonder vraagbundeling, aangesloten omdat KPNNetwerkNL haar DSL-netwerk wil vervangen voor glasvezel. In dit geval wordt je op den duur standaard omgezet naar glasvezel. Bij KPN gebeurt dit standaard al, andere providers zijn hier ivm extra kosten voor hun, nog terughoudend in. De pakketprijs van een glasvezel abonnement is echter voor jou als consument niet duurder dan een DSL-abonnement.

Je bent in dit geval niet verplicht om gebruik te maken van de glasvezeldiensten. Komt er glasvezel dan is het dus sowieso een goed moment om eens even goed te kijken naar het (nieuwe) aanbod en naar een eventuele overstap. Stap 1 daarvoor is een postcodecheck bij ons doen ;-).

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

Woon je in het buitengebied is het sowieso een ander verhaal. Hier wordt vaak een extra bedrag aan netwerkkosten gevraagd. Dt bedrag is dan eenmalig of gedurende de loop van een abonnement maandelijks te betalen.

In dit geval is het wel verplicht om iig voor de periode van een jaar gebruik te maken van de diensten van een van de glasvezelproviders die er gaan leveren.

vergelijk bij ons deze Glasvezel- | DSL- | Kabel- providers
Budget
Caiway
Canal Digitaal
Delta
KPN
Online.nl
Oxxio
Solcon
T-Mobile
Tele2
Tweak
Vodafone Mobiel
XS4ALL
Youfone
Ziggo
Kiyoh
Bezoekers waarderen onze website gemiddeld met 9,3 sterren!

Even geduld ajb.

  • CHECK
  • BESPAAR
  • ENJOY

Wij lopen nu de verschillende netwerken voor je langs. Dit kan tot 15 seconden duren.

Wij maken gebruik van cookies zodat de website goed werkt.