KPN en pensioenfonds APG zijn een joint venture aangegaan onder de naam Glaspoort. Met dit glasvezelbedrijf gaan zij de komende jaren een kleine 1.000.000 aansluitingen op het glasvezelnetwerk verrichten. Het grootste deel hiervan, zo'n 750.000, zullen particuliere aansluitingen zijn. De overige 225.000 aansluitingen gaan om bedrijven.
Het bedrijf zal zich voornamelijk richten op kleinere kernen en bedrijventerreinen.
Het netwerk zal een open netwerk zijn. KPN zal daarbij de hoofdhuurder zijn, maar niet de enige die haar diensten zal mogen aanbieden. Het netwerk wordt echter aangelegd met de PON-technologie.
PON netwerken, Passief Optisch Netwerk, hebben een hoge symmetrische bandbreedte, hoge veiligheid en lage energiekosten. KPNNetwerkNL legt een groot deel van haar "open" netwerk nu ook aan op deze GPON manier. Wat ons hierbij opvalt is dat er over dit deel van het netwerk van KPNNetwerkNL veel minder providers actief zijn dan over het originele WBA-netwerk van KPNNetwerkNL.
De reden hiervoor? Zoals Glaspoort zelf ook zegt op haar website: "Toegang tot het PON netwerk bieden wij uitsluitend aan via onze actieve ethernetdienst Wholesale Breedband Toegang." In tegenstelling tot het WBA-netwerk is het voor providers lastig, of zelfs niet meer, mogelijk om hun eigen (tv-)platforms aan te bieden en moet er gebruik worden gemaakt van de breedbanddiensten van Glasdraad of KPN..
Het is wat ons betreft dus wel positief dat er meer glasvezelaansluitingen komen, we zijn echter benieuwd hoe het zich qua provideraanbod zal ontwikkelen.