Kennisbank

Alles over TV

Veel gestelde vragen over TV

Wat is analoge televisie?

Traditioneel werd er sinds de eerste televisie in de hele wereld gebruik gemaakt van analoge televisie en radio. Analoog is hierbij de technologie, waarbij het beeld lijn voor lijn wordt opgebouwd en de audio los wordt toegevoegd. De kwaliteit van analoge tv is erg beperkt en de techniek is uit ontwikkeld. Steeds meer Nederlanders kijken digitale televisie en analoge televisie raakt steeds meer op de achtergrond en wordt door de verschillende providers uitgefaseerd.

Wat is Digitale Tv?

Digitale Tv is een verbeterde versie van analoge tv waarbij de data (beelden en geluid) veel efficienter worden door gegeven. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om het beeld veel scherper te maken, meer zenders te tonen en een Digitale Programma gids (EPG) aan te bieden.

De digitale standaard die in Nederland (Europa) wordt gebruikt is DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable).

Wat is DVB (Digital Video Broadcasting)?

DVBstaat voor Digital Video Broadcasting en is een systeem dat is ontwikkeld voor analoge televisie. De afgelopen 50 jaar zijn de ontwikkelingen op televisie gebied zo snel gegaan dat analoge televisie eigenlijk niet meer verder kan ontwikkelen. Vanaf de uitgang van de tv-studio tot en met bij de kijker thuis moest de apparatuur worden vernieuwd en hiervoor is hetDVBsysteem ontwikkeld.

Om Digitale TV / DVB-C TV te kunnen bekijken heb je, in tegenstelling tot analoge tv, een decoder nodig.

Wat is interactieve televisie?

Interactieve televisie maakt het mogelijk dat provider en consument met elkaar communiceren, waardoor vraag een aanbod beter op elkaar is afgestemd. Hierbij kunt u denken aan een provider die bijvoorbeeld videotheek aanbiedt of realtime pauzeren van programma’s. Maar ook functionaliteiten zoals internetten via de televisie of HD-bellen zijn mogelijk. Daarnaast kunnen programma makers hier ook op inspelen. Bijvoorbeeld door de kijker de mogelijkheid te geven om tijdens een live uitzending via de afstandsbediening van de decoder, een stem uit te brengen.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

Wat is HbbTV?

HbbTV is een open standaard die tv combineert met internetdiensten. De afkorting HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie. Door middel van deze techniek kan het lineaire digitale tv-signaal dat via satelliet, ether of kabel wordt ontvangen aangevuld worden met extra informatie.
Zo kan je dmv HbbTV bijvoorbeeld direct extra informatie oproepen via de rode knop.

Doordat steeds meer Europese omroepen HbbTV zien en gebruiken als interactieve TV platform, komen er steeds meer settopboxen op de markt die deze techniek ondersteunen.

Wat is een decoder?

Een decoder is een apparaat dat het vanuit de provider binnenkomende signaal omzet naar data die door de televisie getoond kunnen worden als beeld en geluid.

Afhankelijk van of je digitale tv of interactieve tv hebt verschilt het type decoder die je nodig hebt.

Hoe gemakkelijk is een decoder te bedienen?

Het gebruik van een decoderis zeer gemakkelijk. Wanneer deze is geïnstalleerd zal hij hetzelfde werken als wanneer je gewoon tv kijkt zonder decoder. Echter kun je extra diensten gebruiken zoals programma gemist, en extra zenderpakketten. Hiervoor moet je wel even de menu knop gebruiken, maar ook deze is makkelijk te vinden en te gebruiken.

Heb ik met een decoder een extra afstandsbediening nodig?

Ja en nee.

Ja een losse decoder heeft zijn eigen afstandsbediening nodig maar deze afstandsbediening kun je, door middel van wat stappen, zo instellen dat deze ook werkt voor je digitale TV.

Daarnaast hebben veel TV's een ingebouwde DVB-C decoder. Wil je Digitale TV kijken maar hoef je niet perse alle interactieve functies dan kun je bij je Internet en tv provider via de coaxkabel dus tv kijken zonder extra decoder en zonder andere afstandsbediening.

Hoeveel Tv's kan ik aansluiten in huis?

Het aantal tv's dat je in huis kan aansluiten om tv te kijken verschilt per signaal en per provider. In de basis komt het neer op:

  • Analoog: was onbeperkt, maar analoog is/wordt uitgefaseerd
  • Digitale TV: Zonder smartcard in principe onbeperkt
  • Interactieve TV: 2 tot 6, afhankelijk van provider en beschikbare bandbreedte.

Is het mogelijk om een tweede tv aan te sluiten zonder extra decoder?

Dit is mogelijk wanneer een provider digitale televisie aanbiedt en je een ingebouwde DVB-C decoder in je tv hebt. Je hebt dan geen interactieve televisie op de tweede televisie.

Biedt een provider alleen interactieve tv aan, zoals bij glasvezel en DSL, dan heb je altijd een extra decoder per tv nodig.

Wat is EPG?

EPG Staat voor Electronische Programma Gids. Hiermee heb je de mogelijkheid te kijken wat er die dag, avond of de volgende dag op TV komt.

Dit kan via het menu van je decoder of als er een App beschikbaar is van de door jouw gekozen provider.

Wat is TV kijken via je pc, laptop Ipad of smart phone?

De meeste providers bieden naast het tv-signaal via de glasvezel-, coax- of DSL-kabel ook een platform aan via internet. Dit kan via de browser zijn of via een speciale app. Op deze manier kun je dan overal in en om huis, maar vaak in de gehele EU, tv kijken op apparaten als je laptop of smartphone.

Wat is opnemen in de cloud?

Opnemen kennen we al erg lang, vanaf de Video recorders (VHS). Dit werd daarna uitgebreid naar opnemen via je digitale tv decoder. Nu is er een nieuwe manier; Opnemen in de cloud. Groot voordeel hiervan is dat de opnames niet op één lokaal apparaat staan maar op een server van de provider. Hierdoor kun je via al je decoders, en soms ook via de tv-apps van de provider, de opnames terugkijken. Je bent dus niet meer aan één apparaat gebonden.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

vergelijk bij ons deze Glasvezel- | DSL- | Kabel- providers
Budget
Caiway
Canal Digitaal
Delta
KPN
Online.nl
Oxxio
Solcon
T-Mobile
Tele2
Tweak
Vodafone Mobiel
XS4ALL
Youfone
Ziggo
Kiyoh
Bezoekers waarderen onze website gemiddeld met 9,3 sterren!

Even geduld ajb.

  • CHECK
  • BESPAAR
  • ENJOY

Wij lopen nu de verschillende netwerken voor je langs. Dit kan tot 15 seconden duren.

Wij maken gebruik van cookies zodat de website goed werkt.