Kennisbank

Alles over Internet

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Hoewel een modem vaak al een routerfunctie bevat, hebben beide apparaten verschillende taken en kan je hiervoor ook aparte apparaten hebben en inzetten in je (thuis)netwerk. Kortgezegd zorgt een modem er voor dat je in huis gebruik kan maken van het internetnetwerk en een router dat je hier meerdere apparaten op aan kan sluiten. Onderstaand een uitgebreidere uitleg over de functies van beide apparaten.

Wat is een Modem?

Een modem is het apparaat dat zorgt dat het internet in huis werkt. Een modem vertaalt het binnenkomende (internet) signaal naar een signaal dat geschikt is voor de bestelde diensten (Internet, TV en telefonie).

Wat doet een Router?

Een router is een apparaat dat er voor zorgt dat er meerdere apparaten tegelijkertijd aangesloten kunnen worden op een netwerk en het internet. Een router zorgt er hierbij voor dat netwerken gescheiden blijven en de computers en andere apparaten binnen een bepaald netwerk goed met elkaar en apparaten buiten dat netwerk kunnen communiceren.

Wil je bijvoorbeeld een document of foto van je computer of smartphone afdrukken op je printer. Dan regelt de router dat je vraag/opdracht terecht komt bij de printer en niet bij een ander apparaat. Wil je echter een videocall maken met bijvoorbeeld een collega of vriend in het buitenland, dan ziet de router dat dit een aanvraag is voor een apparaat dat zich niet in je eigen netwerk bevindt en zal het een verbinding openen naar het internet openen zodat er een connectie gemaakt kan worden.

Hierbij voorziet het de aangesloten apparaten ook van een IP-adres middels de ingebouwde DHCP-server. Meestal zit er reeds een routerfunctie verwerkt in een modem van de provider, dit hoeft echter niet persé. Tevens kan het handig zijn uit oogpunt van veiligheid of flexibiliteit voor een uitgebreid thuisnetwerk om een eigen router te gebruiken. Maar vaak is dit overbodig en kan een extra router naast die van je provider zelfs tot vreemde problemen leiden.

Internet Router
Internet Router

Is een Router hetzelfde als een Switch?

Nee, een switch is een soort verdeelkastje waardoor je van één aansluiting of kabel inderdaad ook meerdere aansluitingen kan maken. Een switch heeft echter geen DHCP-functie zoals een router wel heeft. Een switch regelt dus wel een verbinding tussen verschillende apparaten, maar de router zorgt er voor dat de data ook juist wordt verstuurd over deze verbinding.

Een voorbeeld aan de hand van een postpakketje: Je wil een pakket versturen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het wegennetwerk, hierbij kunnen meer wegen aangelegd worden naar bijvoorbeeld nieuwe adressen (dit doet een switch). Als je een pakketje wil versturen heb je echter een postbedrijf (router) nodig die er voor zorgt dat het pakket ook daadwerkelijk aankomt op het juiste adres.

Vaak heb je, vooral in huis, genoeg aan switch omdat het modem van je provider reeds een routerfunctie heeft. Om problemen te voorkomen is het aan te raden om alleen in gevallen dat je specifieke instellingen wil die niet mogelijk zijn met dit provider modem/router, of voor het gamen echt alle snelheid uit de verbinding wil halen, nog een extra eigen router te plaatsen.

Wat is een Router met wifi?

Een router met wifi is een router die naast bedraad ook draadloos verbindingen kan leggen tussen apparaten. Dit gebeurt dan middels een wifi-signaal. Door een router met wifi kun je dus met je telefoon via je thuisnetwerk verbinding maken met het internet.

Heb ik een ander router nodig voor betere wifi?

Nee. Kortgezegd heb je geen ander router nodig om betere wifi in huis te krijgen. Zelfs als je router geen wifi ondersteunt heb je geen andere router nodig voor wifi. Hiervoor heb je één of meerdere (extra) wifi antenne(s) nodig. Deze wifi-antennes (access points) of wifi-versterkers sluit je dan aan op je router om zo een nieuw of een uitbreiding van je

Wifi-antennes en wifi-versterkers kun je zelf, los van je provider, aanschaffen en aan (laten) sluiten.

Wil je het gelijk goed doen? Denk dan eens aan Multi-room wifi. Met multi-room wifi sluit je via de mesh-techniek, meerdere antennes draadloos op elkaar aan. Deze accespoints werken dan met elkaar samen waardoor je altijd de best mogelijke draadloze verbinding hebt.

vergelijk bij ons deze Glasvezel- | DSL- | Kabel- providers
Budget
Caiway
Canal Digitaal
Delta
KPN
Online.nl
Oxxio
Solcon
T-Mobile
Tele2
Tweak
Vodafone Mobiel
XS4ALL
Youfone
Ziggo
Kiyoh
Bezoekers waarderen onze website gemiddeld met 9,3 sterren!

Even geduld ajb.

  • CHECK
  • BESPAAR
  • ENJOY

Wij lopen nu de verschillende netwerken voor je langs. Dit kan tot 15 seconden duren.

Wij maken gebruik van cookies zodat de website goed werkt.