Kennisbank

Alles over Internet

Alles over de aanleg en aansluiting in huis van glasvezel

De aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk roept allerlei vragen op. Over vraagbundelingen, boringen en huisaansluitingen. Vanuit onze ervaring, als eerste en complete glasvezel internet vergelijker, weten wij op de meeste vragen wel antwoord te geven.

Hoe wordt glasvezel aangelegd?

De aanleg van glasvezel heeft een aantal fases. Onderstaand geven wij de algemene stappen weer.

  • Allereerst wordt er een wijkcentrale geplaatst.
  • Vervolgens wordt het glasvezelnetwerk in de straat aangelegd. In sommige gevallen ligt de stoep dan een tijdje open.
  • Hierna legt men het glasvezelnetwerk tot aan de voorgevel van je woning. Als hiervoor werkzaamheden in jouw (voor)tuin nodig zijn dan wordt hiervoor je toestemming gevraagd. Wanneer men minder diep hoeft dan 60 cm zijn er geen werkzaamheden in de tuin nodig. Bijgevoegd filmpje toont hoe de glasvezel dan je tuin ‘ingeschoten’ wordt tot aan de gevel.
Aanleg van een glasvezelkabel in de tuin door middel van een "tuinboring"
  • Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de glasvezelkabel, die voor je woning ligt, door te trekken de woning in en de FTU in de meterkast te plaatsen.
  • Tot slot komt de monteur van de door jou uitgekozen provider bij je thuis om het glasvezelnetwerk actief te maken in jouw huis. Hiervoor maak je een afspraak met de desbetreffende provider en dus niet met de operator.

Gedurende het gehele proces is het al mogelijk om de providers en hun pakketten te vergelijken en deze te bestellen.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

Welke organisaties leggen glasvezel aan?

Er zijn meerdere zogenaamde glasvezel investeringsmaatschappijen die glasvezel aanleggen. Zo waren er een aantal organisaties die zich vooral op een bepaalde regio richtten en was er Reggefiber die zich eigenlijk op heel Nederland richtte.

Tegenwoordig is het landschap wel wat veranderd. onderstaand de belangrijkste spelers.

KPNNetwerkNL

Reggefiber is overgenomen door KPN Wholesale en legt nu aan onder de naam KPNNetwerkNL. Nadat deze overname eerst een aantal magere glasvezel aanleg jaren had, komt ook bij KPNNetwerkNL vanaf 2020 de focus weer meer op glasvezel te liggen en is het de bedoeling de volgende jaren miljoenen woningen aan te gaan sluiten op haar glasvezelnetwerk.

Delta Fiber Nederland

Delta Fiber Nederland is een bedrijf dat in handen is van het Zweedse investeringsbedrijf EQT. EQT heeft meerdere bedrijven en netwerken overgenomen in Nederland en deze ondergebracht onder Delta Fiber Nedereland. Delta Fiber Nederland is een samenkomst van CIF en CAIW. CIF (Rabo Bouwfonds Communication and Infrastructure Fund)dat in zes provincies glasvezel aanlegde in buitengebieden was ook bekend onder de namen van glasvezelbeheerders Glasvezel Buitenaf en Mabib. CAIW is beter bekend onder de naam van kabel internet aanbieder Caiway.

De focus van Delta Fiber Nederland zal de komende jaren ook blijven liggen op glasvezel in kleine kernen en buitengebieden.

E-Fiber

Na bovenstaande netwerkbeheerders is E-Fiber de grootste. Afgelopen jaar bereikte ook dit bedrijf haar 100.000ste aansluiting op het glasvezelnetwerk. E-Fiber richt zich net als Delta vooral op kleine kernen en buitengebieden. Gebieden die destijds door Reggefiber niet als rendabel werden gezien. Tegenwoordig zien we steeds vaker een strijd ontstaan tussen KPNNetwerkNL en E-Fiber om de aanleg van glasvezel in een plaats.

Kabelaars die upgraden

De volgende groep zijn de kleinere kabelaars die hun coax-netwerk upgraden naar glasvezel. Goede voorbeelden hiervan zijn het eerder genoemde Caiway,CAI Harderwijk, SKV in Veendam en in Friesland Kabelnoord. Kabelnoord breid daarbij haar netwerk ook uit richting een aantal buitengebieden.

PCP, VWT en T-Mobile

T-Mobile had in een groot aantal plaatsen al eigenapparatuur staan in de wijkasten van het glasvezelnetwerk van KPNNetwerkNL. In Den Haag heeft T-Mobile in samenwerking met Volker Wessels Techniek en Primevest Capital Partners vervolgens al de stap gemaakt naar de aanleg van een eigen netwerk. In 2020 is deze combinatie van bedrijven nu ook begonnen met de aanleg in de door Reggefiber overgeslagen wijken in Eindhoven. En daarna?...

Bewoners en gemeentelijke initiatieven

In een aantal gebieden vonden de bewoners of de gemeenten de aanleg van glasvezel te langzaam gaan of kwamen ze er met Reggefiber niet uit. In deze plaatsen zijn soms kleinere projecten opgestart waarbij de gemeente of een groep bewoners contact heeft gezocht met een aannemer, afspraken heeft gemaakt met één of meerdere providers en het netwerk heeft laten aanleggen. Het beheer van deze netwerken gebeurt vaak door een opgerichte stichting. Voorbeelden hiervoor zijn bijvoorbeeld Glasvezel De Wolden en Glasvezel ZuidenVeld. Onze verwachting is wel dat veel van dit soort netwerken uiteindelijk zullen worden overgenomen door grotere partijen zoals bijvoorbeeld bij DigitaleStad in Rivierenland.

Bovenstaande bedrijven leggen het glasvezelnetwerk aan, inclusief wijkcentrales, tot in de woning. Ze staan geheel los van providers en zorgen er alleen voor dat er in jouw straat en woning een glasvezelnetwerk komt te liggen, klaar voor gebruik. De glasvezelkabel komt tot in je woning en doorgaans bij de meterkast naar boven. De bedrijven zorgen er voor deze kabel op een zogenaamde FTU wordt aangesloten. De FTU verschaft toegang tot het thuisnetwerk van de eindgebruiker.

Ik woon in een appartement, hoe wordt het netwerk bij mij aangelegd?

In dit soort gevallen neemt het glasvezel aannemersbedrijf altijd eerst contact op met de eigenaar van het complex. In overleg besluiten beide partijen hoe het gebouw glasvezel-klaar wordt gemaakt. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit via de meterkast. De glasvezelkabel wordt dan via de meterkasten van de onderburen doorgetrokken naar je meterkast. Als je onderburen geen glasvezel aansluiting willen, is het wel noodzakelijk dat zij hun medewerking verlenen.

Waar komt de glasvezel kabel naar binnen in mijn huis?

De glasvezel komt binnen waar de andere lijnen ook binnenkomen. Meestal is dit waar de kelder zich bevindt. Is dit niet mogelijk dan gaat de glasvezel kabel door de voorgevel, maar wel onder de grond.

Is het noodzakelijk dat ik thuis ben tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk in mijn huis?

Ja, om de glasvezel in je woning gebruiksklaar te maken, moet het glasvezel aannemersbedrijf in de woning zijn. Zij zullen hierover contact met je opnemen.

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de aanleg van glasvezel?

Je ontvangt van de aannemer/netwerkbeheerder een brief met het verzoek om toestemming te geven voor een glasvezelaansluiting in jouw woning. Het geven van deze toestemming kan vaak online.

Vervolgens zal er een afspraak met je gemaakt worden om de FTU in de meterkast te komen plaatsen. Op het moment van plaatsen wordt er van je verwacht dat je thuis bent.

Nadat de aansluiting van de FTU in de meterkast is gerealiseerd maak je een afspraak met de door jou gekozen provider om het glasvezelnetwerk actief te maken in de woning. Het verschilt per aanbieder wanneer je een afspraak kunt maken, hiervoor kun je contact opnemen met de provider.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

Is het noodzakelijk dat er in mijn tuin wordt gegraven?

In de meeste gevallen is het voor de aanleg van het glasvezelnetwerk niet nodig om in je tuin te graven. Vanaf de straatkant wordt een klein gat gegraven. In dit gat wordt een apparaat gelegd, die de glasvezelkabel onder je tuin tot aan de voorgevel van je woning doortrekt. Naast de voorgevel van jouw woning wordt een klein gat gegraven om later de verbinding met je woning te kunnen maken. Na deze zogenoemde ‘tuinboring’ wordt er een afspraak gemaakt om het glasvezelnetwerk in je woning gebruiksklaar te maken.

Bij erg grote voortuinen komt het weleens voor, dat de boring niet in één poging mogelijk is. Als deze situatie zich voordoet dan zal er opnieuw een gat voor het boorapparaat moeten komen. De beste plaats voor dit gat wordt in overleg met jou bepaald.

Wanneer wordt er glasvezel in een gemeente aangelegd?

Omdat wij op onze website momenteel helaas nog niet alle plaatsen en netwerken kunnen tonen en vergelijken zullen we hieronder de algemene procedure van de bij ons bekende operators beschrijven.

De Operator/netwerkbeheerder benadert ten eerste de betreffende gemeente of zij interesse hebben in een glasvezelnetwerk. In overleg met de gemeente wordt bepaald, of er in de gemeente een glasvezelnetwerk kan worden aangelegd. Er wordt dan ook bepaald wáár in de gemeente glasvezel wordt aangelegd en wie voor welke werkzaamheden en kosten verantwoordelijk is.

Bij akkoord van de gemeente gaat de netwerkbeheerder niet altijd direct over tot de aanleg van het glasvezelnetwerk. In veel gevallen is nu de bevolking van de gemeente aan de beurt. Voordat de netwerkbeheerder over gaat tot het aanleggen van het netwerk, moet minstens een bepaald percentage van de huishoudens in de gemeente positief tegenover het glasvezelnetwerk staan en een abonnement bij een glasvezelprovider afsluiten, zodat duidelijk is of het netwerk kostendekkend aangelegd kan worden. Dit percentage verschilt veelal tussen de 3% en 60%. Dit proces wordt vraagbundeling genoemd.

Bij het behalen van het percentage voorziet de netwerkbeheerder de gemeente van glasvezel. In de kernen is dit vaak kosteloos in buitengebieden en gebieden waar beiden worden aangesloten kost dit veelal een eenmalige aansluitbijdrage of extra maandelijkse netwerkkosten boven op het abonnement van de provider.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

Wat is vraagbundeling?

Vraagbundeling is een inventarisatie methode om te toetsen of er binnen de gemeente voldoende animo voor de aanleg van het glasvezelnetwerk is. Er is vraagbundeling omdat de aanleg van glasvezel erg kostbaar is. Als bijvoorbeeld 30% of 50% van een gemeente aangeeft een glasvezelverbinding te willen, dan wegen de baten voor de netwerkbeheerder op tegen de kosten van het aanleggen van het glasvezelnetwerk.

Hoe lang duurt de aanleg van glasvezel in een gemeente?

De duur van de aanleg van het glasvezelnetwerk verschilt echt per gemeente. In grote gemeentes kan de gehele aanleg soms wel twee jaar duren. Via nieuwsberichten op onze plaatsenpagina's proberen wij informatie te geven over de planning van de aanleg in jouw gemeente. Staat je gemeente er niet bij dan kun je altijd even contact met ons opnemen. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@glasvezel-vergelijken.nl of via de chat.

Hoe lang ligt mijn stoep open?

De glasvezeloperators streven er naar om de werkzaamheden in de straat in één dag af te ronden. Het kan zijn dat er direct afspraken gemaakt worden met de gemeente en andere (NUTS)bedrijven om direct meerdere werkzaamheden te doen. In dit geval ligt de stoep veelal wat langer open.

Ik heb mijn huis te koop staan en ontving een aansluitkaart. Wat moet ik doen?

Wij raden je aan om wel toestemming te geven voor de aansluiting. Een glasvezelaansluiting kan je huis voor veel kopers aantrekkelijker maken. Als je toestemming geeft voor de aansluiting, ben je soms verplicht om een abonnement af te sluiten. In het geval je nog niet verhuisd bent als het netwerk is aangelegd, zul je dit abonnement moeten afnemen totdat je verhuist. De nieuwe bewoners kunnen daarna zelf beslissen of zij gebruik maken van de aansluiting.

Ik heb een tip, feedback of compliment over de aanleg van glasvezel, waar kan ik daarmee naartoe?

Met klachten over de aanleg, bijvoorbeeld bij blijvende beschadiging van de stoep of woning kun je terecht bij de gemeente of glasvezeloperator die de glasvezel aan heeft gelegd.

DOE DE POSTCODE CHECK -> VERGELIJK -> KIES -> GENIET!

vergelijk bij ons deze Glasvezel- | DSL- | Kabel- providers
Budget
Caiway
Canal Digitaal
Delta
KPN
Online.nl
Oxxio
Solcon
T-Mobile
Tele2
Tweak
Vodafone Mobiel
XS4ALL
Youfone
Ziggo
Kiyoh
Bezoekers waarderen onze website gemiddeld met 9,3 sterren!

Even geduld ajb.

  • CHECK
  • BESPAAR
  • ENJOY

Wij lopen nu de verschillende netwerken voor je langs. Dit kan tot 15 seconden duren.

Wij maken gebruik van cookies zodat de website goed werkt.